Verbouwd gemeentemuseum Weert opent deuren als Museum W

Vanaf dinsdag 3 mei 2022 is het gemeentemuseum Weert weer geopend voor publiek na een ingrijpende renovatie, restauratie en herinrichting. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van de bijzondere nieuwe goudkleurige gevel ondersteund. Onder de naam Museum W slaat het museum een nieuwe inhoudelijke koers in met een vernieuwde opstelling van de vaste collectie en een tentoonstellings¬programma met eigentijdse kunst en design. Het programma gaat van start met de openingsexpositie FOREVER ENDEAVOUR van Job Smeets van Studio Job. Het museum en de openingsexpositie worden op zaterdag 30 april officieel geopend met een feestelijke bijeenkomst voor genodigden in het Munttheater van Weert. Vanaf dinsdag 3 mei kan het publiek het museum bezoeken.
  • Publicatiedatum: 26 april 2022
Museum W Maurice Mentjens Photo Arjen Schmitz 01
Fotograaf: Arjen Schmitz
Museum W

Museum W is gevestigd in het oudste stadhuis van Weert, gelegen aan de markt, recht tegenover de grote Sint Martinuskerk. De bouw werd voltooid in 1550. In 1826 was het pand in slechte staat en was een ingrijpende verbouwing noodzakelijk. De originele gevel werd afgebroken en de hele indeling werd gewijzigd. De buitenkant kreeg een sobere, neoclassicistische gevelbekleding. Deze neoclassicistische stijl werd ook aan de binnenzijde doorgevoerd. Nog geen 100 jaar later werd het gebouw aangepast aan de toen heersende stijl voor overheidsgebouwen. Het kreeg van binnen en buiten een neorenaissance look. Deze bepaalt nog steeds het aangezicht van het pand en is bij de recente restauratie in 2020-2021 weer zoveel mogelijk hersteld.

Museum W Maurice Mentjens Photo Arjen Schmitz 02
Fotograaf: Arjen Schmitz
Gevelbekleding van TECUgold

Bij de verbouwing in 2021 is de westzijde van het pand verbouwd en opgehoogd. Hierin zijn de hoofdentree, toiletten, lift en andere niet museale ruimtes ondergebracht. Dit gedeelte is voorzien van een unieke gevelbeplating, gemaakt van TECUgold. Dit is een bijzondere legering van gerecycled koper en aluminium. Het gebruik van dit materiaal is een weloverwogen keuze geweest van ontwerper Maurice Mentjens. Hij liet zich inspireren door de middeleeuwse gouden reliekschrijnen waarin zich de overblijfselen van heiligen bevinden. Vergelijkbaar met een museum, dat de bewaarplaats is voor verzamelde en gekoesterde objecten uit de menselijke beschaving. Door de toepassing van de TECUgold gevelbekleding is aan het rijksmonument een eigentijds accent van grote allure toegevoegd, dat omarmd is door zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als de Monumenten welstandcommissie van de gemeente Weert.

Museumw Mauricementjens 1.04 Body Photo Arjenschmitz 03
Fotograaf: Arjen Schmitz
Presentatie vaste collectie

Museum W presenteert haar vaste collectie aan de hand van een cultuurhistorische route langs de belangrijke levensthema’s ‘Identiteit’ en ‘Zingeving’. Ieder mens krijgt met deze thema’s te maken, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. De opstelling laat de bezoekers ervaren hoe jouw identiteit wordt gevormd, wat voor jou betekenis heeft en waardoor je je laat beïnvloeden. Aan de basis van de presentatie ligt een rijke collectie, die van oorsprong meerdere gezichten kent: regionaal, historisch en religieus. Van prehistorische urnen tot rijk bewerkt zilverwerk in een spannend vormgegeven schatkamer. Schilderijen, beelden, gebruiksvoorwerpen en bijzondere kleinoden uit meer dan zeven eeuwen komen aan bod.