Vernieuwde museale inrichting - Purmerends Museum

Op donderdag 28 september 2023 is de vernieuwde vaste opstelling van het Purmerends Museum geopend. De opening in de Nicolaaskerk werd verricht door de burgemeester van Purmerend, Ellen van Selm. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van de vernieuwde vaste opstelling.
  • Publicatiedatum: 27 september 2023
Purmerends Museum4
Vernieuwde vaste opstelling

Het Purmerends Museum heeft in de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de vaste presentatie over de geschiedenis van Purmerend, inclusief de Beemster, vanaf de vroege middeleeuwen tot en met het heden te vernieuwen.

In dit voormalige stadhuis wordt de geschiedenis van deze van oorsprong oude stad verteld; van vissersdorp, strategisch gelegen tussen de meren, tot marktstad tussen de droogleggingen van de Beemster, de Purmer en de Wormer. De ruimtelijke ontwikkeling vormt de rode draad, die met uitstapjes naar concrete, invoelbare gebeurtenissen wordt geduid en verlevendigt.

Daarnaast toont het museum vroeg werk van de in Purmerend geboren architecten en vormgevers J.J.P. Oud en Mart Stam en de ontwerper Jac. Jongert, bekend van de klassieke Van Nelle-huisstijl. Het museum bezit ook de grootste collectie Purmerends jugendstil aardewerk uit de periode 1895-1907 met prachtige vazen, schalen en beelden van de plateelbakkerijen Wed. N.S.A. Brantjes & Co, NV Haga, L. Huisenga en Jb Vet & Co.

In het museum zijn ook het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen te zien, waarbij de nadruk vaak ligt op thema's gerelateerd aan de geschiedenis van de stad en de regio of aan (handbeschilderd) keramiek.