Vernieuwing Nationaal Monument Kamp Amersfoort gereed

Op 19 april 2021 werd het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Amersfoort geopend door minister-president Rutte en oud-gevangene Arie van Houwelingen. Na de realisatie van het ondergrondse museum van 1.100 m2 is nu ook het bijbehorende binnenplein gereed. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van deze vernieuwingen mede mogelijk gemaakt.
  • Publicatiedatum: 23 september 2021
Kamp Amersfoort 3
Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een voormalig concentratiekamp uit WOII. Samen met Kamp Westerbork en Kamp Vught is het één van de drie grootste kampen in Nederland. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 47.000 verzetsstrijders, politiek gevangenen, geestelijken en onderduikers voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. In dit concentratiekamp heerste een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies.

Na de oorlog wilde men de verschrikkingen uit het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het kamp volledig ontmanteld. In 2004 is er een herinneringscentrum gerealiseerd. In het voorjaar van 2021 werd dit herinneringscentrum uitgebreid met een grote nieuwe museale presentatie. In het najaar was ook het bijbehorende binnenplein gereed. 

Kamp Amersfoort 2
Ondergronds museum

Het vernieuwde ondergrondse museum van 1.100 m2 vertelt de persoonlijke verhalen van gevangenen en bewakers. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein. De voormalige toegangspoort van Kamp Amersfoort is in originele staat gerestaureerd en fungeert als de nieuwe ingang van het museum. Verder is het voormalige bezoekerscentrum omgebouwd tot museumcafé. Met de vernieuwing van Kamp Amersfoort komt er meer ruimte voor het vertellen van de verhalen van de gevangenen, voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen, educatie en bezinning.