A House to Inherit: Postcards From the Future

Op donderdag 22 juni opent in het Tschumipaviljoen in Groningen de tentoonstelling ‘A House to inherit: Postcards from the future’ van kunstenaars Marina Sulima & Olivia d'Cruz. Het schuinstaande paviljoen weerspiegelt de komende maanden de instabiele grond als gevolg van de aardgaswinning in de provincie Groningen. Het project is een samenwerking tussen Kunstpunt en Noorderlicht en is onderdeel van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen Noorderlicht en BPD Cultuurfonds.
  • Publicatiedatum: 19 juni 2023

Toekomstige generaties

Eerder werkte het duo samen aan het project ‘In The Courtroom with Rocks’, als onderdeel van de meerjarige samenwerking Hernieuwde Energie, waarin ze parallellen trokken met de problematische mijnbouw in Groningen en gebieden elders in de wereld. Het werk in het Tschumipaviljoen is een vervolg op dit project.

De installatie bestaat uit 26 delen transparant textiel die de kunstenaars met de hand hebben gestikt. Ze verwijzen naar het interieur van een huis. Ook zijn er grote poppen en verhalen geschreven door kunstenaar Fynn van der Ziel (Groningen, 1996). De poppen verbeelden figuren uit de toekomst en vertellen hoe ze hier terecht zijn gekomen. De vloer van het paviljoen is open, zodat de wind vrij spel heeft met de installatie. “Het achterliggende idee is dat we het aan de toekomstige generaties verschuldigd zijn om voor ons milieu te zorgen.” vertellen D’Cruz en Sulima. Olivia D’Cruz (Goa, India, 1996) en Marina Sulima (Moldavië, 1996) studeerden in 2020 af aan Academie Minerva in de richting Illustratie. In hun gezamenlijke project leggen ze de focus op ecologie en landschap.

A House to Inherit: Postcards From the Future is mogelijk gemaakt door BPD Cultuurfonds en het Mondriaan Fonds.

Pink Guy
Voorkant Flyer Hernieuwde Energie
Hernieuwde Energie

A house to inherit: Postcards from the future is onderdeel van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht (2021 – 2024). “Het bestuur van BPD Cultuurfonds hoopt op deze wijze, in samenspraak met Groningen en de Groningers, een positieve bijdrage te leveren en andere partijen te inspireren om in dit deel van Nederland te investeren. De eigenheid van dit gebied verdient onze blijvende waardering en aandacht,” vertelt Mirjam van ’t Veld, voorzitter bestuur BPD Cultuurfonds.

Als onderdeel van Hernieuwde Energie wordt er in 2023 onder andere een publicatie van schrijver en journalist Auke Hulst gepubliceerd, bekend van het boek Kinderen van het ruige land, over de alternatieve geschiedenis van het gebied rond Slochteren.

Verder zullen er activiteiten plaatsvinden op Noorderlicht Fotofestival dat dit jaar het thema REGENERATE heeft en in gaat op de toenemende druk van enorme wereldwijde uitdagen in de gevolgen daarvan voor ons samenleven.

Het volledige programma van Hernieuwde Energie voor 2023 is te vinden op de website van Noorderlicht.