Tentoonstelling 'In the Courtroom with Rocks'

Vanaf 11 juni wordt in Noorderlicht Studio de tentoonstelling ‘In the Courtroom with Rocks’ gepresenteerd. De recent in Groningen afgestudeerde kunstenaars Marina Sulima (Moldavië) en Olivia d’Cruz (India) presenteren aan de hand van film, animaties en installaties een bijzonder perspectief op de aardbevingsproblematiek in Groningen en worden er parallellen getrokken met ontginningsgebieden elders in de wereld. De tentoonstelling is onderdeel van de samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht.
  • Publicatiedatum: 8 juni 2022
Groningen Noorderlicht In The Courtroom With Rocks
Aardbevingsproblematiek in internationaal perspectief

De expositie onderzoekt drie locaties waar de geologische laag van de aarde reageert op de winning van hulpbronnen.

In de provincie Groningen wordt er gekeken naar door boringen veroorzaakte aardbevingen.

In Sidoarjo, Indonesië naar een uitbarsting van een aardgasbron die de eruptie van een moddervulkaan veroorzaakte.

Tot slot kijkt In the Courtoom with Rocks naar een hybride ecosysteem in een verlaten ijzerertsmijn in Goa, India.

Groningen Kleurvlak
Hernieuwde energie

De gevolgen van de aardgaswinning hebben al jarenlang grote impact op het dagelijks leven van de Groningers en het landschap. BPD Cultuurfonds en Noorderlicht zijn daarom een langdurige samenwerking aangegaan: Hernieuwde energie.

In samenwerking met kunstenaars, Groningers, onderzoekers, cultuur- en mediapartners wordt een culturele verbinding gemaakt met de aardbevingsproblematiek en worden nieuwe perspectieven ontwikkeld in relatie tot architectuur, mens, natuur en landschap. In the Courtroom with Rocks is de tweede expositie uit de reeks Hernieuwde energie.