Vergezicht Groningen

Groningen is meer dan alleen aardbevingen. Dat is wat Beeld & Geluid in Den Haag laat zien met de nieuwe tijdelijke Noorderlicht-tentoonstelling, Vergezicht Groningen, panorama van de toekomst. Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser maakte samen met fotograaf Gus Drake videoportretten van zes Groningers uit het aardbevingsgebied die hun perspectieven op de toekomst delen. De tentoonstelling is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Noorderlicht, Beeld & Geluid in Den Haag en BPD Cultuurfonds.
  • Publicatiedatum: 23 februari 2023
Vergezicht Groningen_Beeld en Geluid_2
Panorama van de toekomst

De tentoonstelling in Beeld & Geluid in Den Haag haakt in op het eindrapport van de parlementaire commissie aardgaswinning Groningen. Dit rapport is vrijdag 24 februari in Zeerijp in Groningen gepresenteerd. De aardgasproblematiek heeft in Den Haag voor lange tijd niet hoog op de agenda gestaan. Totdat de crisis zo groot werd dat zij in de afgelopen jaren eindelijk de aandacht van politiek en media opeiste. De tentoonstelling zoomt in op bijzondere initiatieven in Groningen en zet daarmee ook aan tot denken over agendasetting in de media.

Vergezicht Groningen, panorama van de toekomst is een multimediale expositie waarin zes Groningers hun belevingen en inzichten delen rond de problemen die zijn ontstaan door de gaswinning. Zij vertellen wat Groningen voor hen betekent, gaan in op hun ervaring rond de schadeafhandeling, uiten hun teleurstelling over het  gebrek aan vertrouwen, doen suggesties vanuit hun persoonlijke ervaring en delen hun dromen over de toekomst van Groningen.

Deze tijdelijke expositie is te vinden op de vierde verdieping van museum Beeld & Geluid in Den Haag en te bezoeken van 24 februari t/m 23 april 2023. Koop tickets via Beeld & Geluid

Biemond Alice Wielinga
Beeld: Alice Wielinga (portret van Karel Biemond)
Hernieuwde Energie - Programma 2023

De tentoonstelling Vergezicht Groningen, panorama op de toekomst maakt samen met de tentoonstelling De Groninger Galerij - Portretten uit het aardbevingsgebied onderdeel uit van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht (2021 – 2024). 

Er wordt onder andere een publicatie van schrijver en journalist Auke Hulst gepubliceerd, bekend van het boek Kinderen van het ruige land, over de alternatieve geschiedenis van het gebied rond Slochteren.

Verder zullen er activiteiten plaatsvinden op Noorderlicht Fotofestival dat dit jaar het thema REGENERATE heeft en in gaat op de toenemende druk van enorme wereldwijde uitdagen in de gevolgen daarvan voor ons samenleven.

Het volledige programma van Hernieuwde Energie voor 2023 is te vinden op de website van Noorderlicht.