Vergezicht Groningen - VNG Congres Groningen

Documentair fotograaf Dirk-Jan Visser portretteerde samen met fotograaf Gus Drake Groningers uit het aardbevingsgebied die hun perspectieven op de toekomst delen. De tentoonstelling 'Vergezicht Groningen, Panorama van de toekomst' is op 13 en 14 juni te zien tijdens het VNG congres in Groningen. De tentoonstelling was van 24 februari tot en met 23 april 2023 te zien in Museum Beeld & Geluid in Den Haag.
  • Publicatiedatum: 7 juni 2023
Tentoonstelling VNG Beeld
Panorama van de toekomst

Op 24 februari presenteerde de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen haar eindrapport 'Groningers boven gas’. Duidelijk is dat er veel moet worden hersteld, zowel fysiek als in het vertrouwen en de bestuurlijke verhoudingen. Maar het is ook het moment om de blik weer naar voren te richten.

In ‘Vergezicht Groningen, panorama van de toekomst’ delen zes mensen uit Groningen hun belevingen en inzichten rond de problemen die zijn ontstaan door de gaswinning en vertellen zij over wat Groningen voor hen betekent. Zij gaan in op hun ervaring rond de schadeafhandeling en doen suggesties vanuit persoonlijke ervaring over de toekomst van Groningen.

De zes videoportretten zijn omgeven door een panorama van beelden van het Groningse landschap die laten zien wat er staat te gebeuren: een landschap-in-wording, een regio in conflict. De beelden laten Groningers zien, hun verbinding met het landschap en hun strijd tegen misschien het onomkeerbare: de effecten van de menselijke voetafdruk op de aarde.

Voorkant Flyer Hernieuwde Energie
Hernieuwde Energie

De tentoonstelling ‘Vergezicht Groningen, panorama van de toekomst’ is onderdeel van Hernieuwde Energie, een meerjarige samenwerking (2021-2024) tussen BPD Cultuurfonds en Noorderlicht waarin de ontwikkelingen rondom de Groninger gaswinning artistiek verbeeld worden.

In het publieksprogramma staan heden, verleden en toekomst centraal. De opdrachten die aan kunstenaars zijn verstrekt geven alle ruimte om te reageren op de actualiteit rondom de gevolgen van de aardgaswinning en de toekomst van Groningen.

In 2023 worden meerdere projecten gepresenteerd. 

Vergezicht Groningen_Beeld en Geluid_3
Foto: Gus Drake
Dirk Jan Visser en Gus Drake

Dirk-Jan Visser (Assen, 1978) heeft een achtergrond in kunst en journalistiek. Daarnaast is hij lector aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en heeft hij een positie in de Raad van Toezicht van World Press Photo Foundation. In zijn huidige artistieke praktijk is hij geïnteresseerd in het gebruik van fotografie en A.I. om te pleiten voor de Rechten van de Natuur.

Gus Drake (Seattle, 1995) is een fotograaf met grote liefde voor Groningen. Hij studeerde in 2022 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn werk is hij geïnteresseerd in de relatie tussen mensen en hun omgeving. Daarmee draagt zijn werk bij aan maatschappelijke gesprekken rond culturele en ecologische vraagstukken.