Project 79/85

Fabrikaat

Nijmegen

Placemaking voor toekomstig Nijmegen

Fabrikaat organiseert placemaking op Nijmeegse plaatsen die in transitie zijn. Door middel van beeldende kunst en ontwerp proberen zij publiek te verbinden aan hun specifieke omgeving en aan elkaar.

In de loop der jaren heeft BPD Cultuurfonds verschillende projecten van Fabrikaat ondersteund, waaronder Fabrikaat #1, Frabrikaat #4 en het tijdelijke paviljoen KAPKAR / SF-P7S.

KAPKAR / SF-P7S. Foto: René de Wit Architectuurgrafie
KAPKAR / SF-P7S

Fabrikaat heeft in 2016 aan Frank Havermans de opdracht gegeven om een paviljoen te ontwerpen waar nieuwe ontmoetingen konden plaatsvinden en ideeën konden worden gedeeld. Havermans werd daarbij gevraagd om samen te werken met innovatieve ondernemers uit de bouwsector, om zo tot nieuwe inzichten te komen over de toepassing van vernieuwende bouwsystemen.

In zijn ontwerp verwijst Havermans naar de constructies van de boerderijen die hebben moeten plaatsmaken voor de huidige gebiedsontwikkeling in Nijmegen. Deze traditionele woningen verdwijnen langzaam uit het landschap, terwijl we nog zoeken naar nieuwe vormen van bouwen en wonen.

Havermans ontwerp maakt deel uit van die zoektocht. Met hedendaagse materialen maakte hij een hybride, demontabel en modulair gebint: een voor boerderijen typische draagconstructie.

Fabrikaat #4: een flexibel paviljoen

In Fabrikaat #4 werd het principe van flexibele architectuur onderzocht door middel van het flexibel paviljoen ‘Unfold’. Vragen over het veranderend gebruik van privé en openbare ruimtes en over hoe architectuur kan aansluiten bij de veranderende leefwijze en behoefte van mensen stonden centraal.

‘Unfold’ is ontworpen en gerealiseerd door ontwerpcollectief Zeven 6 (Rianne de Kruijf, Lisanne Hoekstra, Eveline Mekes en Robbin Schaap). Het bestaat uit een tweedimensionaal vlak dat is opgebouwd uit verschillende kleinere vlakken die uitgetrokken en uitgeklapt kunnen worden tot driedimensionale ruimtes. Het paviljoen biedt gebruikers de mogelijkheid om de ruimte vorm te geven zoals zij dat op dat moment willen. Het paviljoen past zich aan de gebruiker aan in plaats van andersom.

Fabrikaat #1: Kartonnen huis

Het eerste project dat Fabrikaat ondernam, betrof het vormgeven en bouwen van een tijdelijk, kartonnen verblijf boven op het dak van de toenmalige werkruimte van Fabrikaat. Het Kartonnen huis maakte als parasiet gebruik van de bestaande architectuur van de fabriekshal waarin het stond. Het bestond volledig uit afvalmateriaal: karton als bouwsteen, koffiepads als isolatiemateriaal en eierdozen als cement. Ontwerper Jeroen Bomers gaf met het bouwwerk nieuwe invulling aan een plek die voorheen als opslag werd gebruikt.