Project 21/53

Glazen paviljoen Villa Vijversburg

Natuur en cultuurpark Vijversburg, Tytsjerk

Glazen paviljoen Villa Vijversburg

Ten oosten van Leeuwarden ligt het monumentale Natuur en Cultuurpark Vijversburg. Villa Vijversburg is gerestaureerd en er is een bezoekerscentrum gerealiseerd, een paviljoen van glas. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van het paviljoen van glas aan de zuidoostzijde van Villa Vijversburg ondersteund.

De Japanse architect Junya Ishigami heeft samen met de in Rotterdam gevestigde architect Marieke Kums het ontwerp gemaakt voor het paviljoen. De architecten hebben een tijdlang samengewerkt bij Sanaa Architects te Japan. Voor de glasconstructie kregen ze bouwtechnisch advies van bureau ABT uit Rotterdam.

Het ontwerp voor het paviljoen is gericht op versterking van de ervaring van het park en sluit aan bij de natuurlijke lijnen ervan. De buitenkant heeft een transparante uitstraling en gaat daarmee op in het groen van het park.

Bijzonder is de gekozen draagconstructie, de glazen wanden zijn namelijk de dragers van het dak. De constructie past volledig in de poëtische visie op architectuur die kenmerkend is voor Ishigami’s werk. De centrale ruimte van het gebouw is bestemd voor tentoonstellingen, symposia en concerten en het paviljoen fungeert als bezoekerscentrum.

Lees verder over Villa Vijversburg
Villa Vijversburg 2