Project 11/43

Glazen paviljoen Villa Vijversburg

Natuur en cultuurpark Vijversburg, Tytsjerk

Glazen paviljoen Villa Vijversburg

Ten oosten van Leeuwarden ligt het monumentale Natuur en Cultuurpark Vijversburg. Het historische deel van het park is voor het grootste deel aangelegd in de 19e eeuw. Vanaf begin 2000 zijn er veel veranderingen doorgevoerd in Park Vijversburg. Het park is fors uitgebreid en er zijn allerlei nieuwe voorzieningen bij gekomen, zoals “Ooievaarsnest”, een kunstzinnig landschap ontworpen door de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger, “De Dwaalster”, een weilandpark in de vorm van een dwaalster met hoge heggen en “Frijlân”, een ontdekkingsgebied voor kinderen. Ook is Villa Vijversburg gerestaureerd en is er een nieuw bezoekerscentrum gerealiseerd, een paviljoen van glas. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van het paviljoen van glas aan de zuidoostzijde van Villa Vijversburg ondersteund.

De Japanse architect Junya Ishigami heeft samen met de in Rotterdam gevestigde architect Marieke Kums het ontwerp gemaakt voor het paviljoen. De architecten hebben een tijdlang samengewerkt bij Sanaa Architects te Japan. Voor de glasconstructie kregen ze bouwtechnisch advies van bureau ABT uit Rotterdam.

Het ontwerp voor het paviljoen is gericht op versterking van de ervaring van het park en sluit aan bij de natuurlijke lijnen ervan. De buitenkant heeft een transparante uitstraling en gaat daarmee op in het groen van het park.

Bijzonder is de gekozen draagconstructie, de glazen wanden zijn namelijk de dragers van het dak. De constructie past volledig in de poëtische visie op architectuur die kenmerkend is voor Ishigami’s werk. De centrale ruimte van het gebouw is bestemd voor tentoonstellingen, symposia en concerten en het paviljoen fungeert als bezoekerscentrum.

Lees verder over Villa Vijversburg
Villa Vijversburg 2