Project 31/53

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

In het voorjaar van 2021 werd het vernieuwde Nationaal Monument Kamp Amersfoort geopend, met een ondergronds museum van 1.100 m2. In het najaar was het bijbehorende binnenplein gereed. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van deze vernieuwingen mede mede mogelijk gemaakt.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een voormalig concentratiekamp uit WOII. Samen met Kamp Westerbork en Kamp Vught is het één van de drie grootste kampen in Nederland. In de periode 1941 tot 1945 hebben ongeveer 47.000 verzetsstrijders, politiek gevangenen, geestelijken en onderduikers voor korte of langere tijd vastgezeten in dit doorgangs- tevens strafkamp dat onder direct bevel stond van de SS. In dit concentratiekamp heerste een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies.

Na de oorlog wilde men de verschrikkingen uit het kamp zo snel mogelijk vergeten en werd het kamp volledig ontmanteld. In 2004 is er een herinneringscentrum gerealiseerd. In 2021 werd dit herinneringscentrum uitgebreid met een grote nieuwe museale presentatie en vernieuwd binnenplein.

Het vernieuwde ondergrondse museum van 1.100 m2 vertelt de persoonlijke verhalen van gevangenen en bewakers. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met de monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein. De voormalige toegangspoort van Kamp Amersfoort is in originele staat gerestaureerd en fungeert als de nieuwe ingang van het museum. Verder is het voormalige bezoekerscentrum omgebouwd tot museumcafé. Met de vernieuwing van Kamp Amersfoort komt er meer ruimte voor het vertellen van de verhalen van de gevangenen, voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen, educatie en bezinning.

Website Kamp Amersfoort
Kamp Amersfoort 3