Project 23/50

Het Van Eesteren Paviljoen

Amsterdam

Het Van Eesteren Paviljoen

In het najaar van 2017 opende het Van Eesteren Paviljoen, de hoofdvestiging van het Van Eesterenmuseum. Het Paviljoen dient als aanjager van de verdere ontwikkeling van de Sloterplas en is mede ondersteund door BPD Cultuurfonds.

De locatie van het nieuwe Van Eesterenmuseum is op de hoek van de Noordzijde en Westzijde (het Bastion) van de Sloterplas, passend bij van de verbreding van de focus: van buitenmuseum in Slotermeer naar een paviljoen aan de Sloterplas. Het is een bijzondere locatie: hier had Van Eesteren in 1939 in zijn Algemeen Uitbreidingsplan een paviljoen ingetekend, dat nooit gerealiseerd is. Met de realisatie van het paviljoen is ook een deel van het originele plan voor Slotermeer werkelijkheid geworden.

De nieuwe locatie is een belangrijk knooppunt aan het einde van de as die de Westelijke Tuinsteden verbindt met het centrum van Amsterdam. Aan het eind van de boulevard ligt het Van Eesterenpaviljoen, langs de boulevard wordt samen met het Stedelijk Museum Amsterdam en de gemeente gewerkt aan een beeldentuin met beelden uit de periode 1947-1966.

Het Van Eesterenmuseum bestaat uit een buitenmuseum, een binnenmuseum en een museumwoning. De collectie bestaat uit de woningen, gebouwen, straten, pleinen, parken en wijken van het Algemeen Uitbreidingsplan, en uit de verhalen van bewoners. Het nieuwe paviljoen wordt het startpunt voor de activiteiten en programmering van het museum in alle tuinsteden van het Algemeen Uitbreidingsplan.

In het paviljoen kunnen de tradities en ontwikkelingskansen van de Westelijke Tuinsteden gedeeld worden. Het Algemeen Uitbreidingsplan van Van Eesteren gaat immers over heel Amsterdam Nieuw-West, met de Sloterplas als iconisch middelpunt. In het paviljoen is ruimte voor exposities, debat, workshops en ontmoeting. Samen met andere culturele instellingen, vrijwilligers en de buurt wordt een breder programma tot stand gebracht. Ook de museumwoning in Slotermeer is te bezoeken.

Korteknie Stuhlmacher Architecten ontwierpen, geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren ‘50 en ‘60 , het Van Eesteren Paviljoen, een transparant gebouw met uitzicht over de Sloterplas, de boulevard en de Noorderhaven. Het paviljoen is gemaakt van hout en veel glas en heeft een sober en doelmatig karakter, net als veel architectuur uit de wederopbouwperiode.

Lees verder over het Van Eesteren Museum
Van Eesteren Paviljoen Kortekniestuhlmacher 2