Project 07/98

Uitbreiding Cruquius Museum

Haarlemmermeer
Image

Samenleven met land, water en lucht

Het Haarlemmermeer was lange tijd het grootste binnenmeer van Nederland. Mede dankzij het Gemaal De Cruquius werd het meer drooggemaakt. Met het Cruquius Museum is dit bijzondere architectonische en technologische erfgoed bewaard gebleven. Het museum vertelt de geschiedenis van 2000 jaar lang samenleven met land, water en lucht in en rond Haarlemmermeer. Onder andere met steun van BPD Cultuurfonds breidt het museum zich uit met een nieuw museumpaviljoen en een glazen verbindingsgang.

Image
Foto: Arjen Veldt Fotografie
Nieuw museumpaviljoen en glazen verbindingsgang

Het Gemaal de Cruquius stamt uit 1849, toen de droogmaking van Haarlemmermeer begon. Op last van Koning Willem I werd besloten dat het meer land moest worden. Het Gemaal werd tot 1912 gebruikt om de waterhuishouding van het gebied op peil te houden, waarna het nog tot 1933 als reservegemaal heeft dienstgedaan. In 1934 werd het Cruquius Museum opgericht om het bouwwerk te behoeden voor de sloop.

Sindsdien vertelt het Cruquius Museum het verhaal hoe Nederlanders strijd voerden met het water en hoe op de gewonnen grond landbouwpioniers aan de slag gingen. In het nieuwe museumpaviljoen wordt deze geschiedenis interactief verteld. Later wordt ook een glazen verbindingsgang tussen het gemaal en het paviljoen gebouwd.