Project 23/53

Documentaireserie binckhorst

Den Haag

Documentaireserie binckhorst

De driedelige documentaireserie binckhorst volgt twaalf jaar lang bedrijven en bewoners van industrie- en bedrijventerrein de Binckhorst. De serie is mede mogelijk gemaakt door BPD Cultuurfonds.

Binckhorst is een documentaireserie die twaalf jaar lang de bedrijven en bewoners van het binnenstedelijk industrie- en bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag volgt. Hoe gaan de bewoners om met alle kleine en grote veranderingen binnen dit gebied? Traditie versus vooruitgang, identiteit versus progressie?

In 2006 werd voor de ontwikkeling van de Binckhorst een masterplan geschreven, bestaande uit 7000 woningen, 200.000 m2 kantoorruimte en een groot stadspark. Dit masterplan bleek te ambitieus. Mede door de economische crisis trokken projectontwikkelaars zich terug en werd het plan afgeblazen. Vanaf 2011 zette de gemeente Den Haag in op organische groei, waarbinnen de aanleg van de Rotterdamsebaan een vaststaand feit was. De Binckhorst transformeert sindsdien langzamerhand van karakteristiek industrie- en bedrijventerrein naar een woon- en werkgebied.

De driedelige documentaireserie binckhorst volgt de bewoners van het gebied. De serie beslaat drie perioden: 2008–2014, 2015-2017 en 2018–2021. Dat is voor, tijdens, en na de bouw van de Rotterdamsebaan.

De Binckhorst zit vol verhalen. Verscholen achter de façade van een betonnen prefab loods uit de jaren 50 bevindt zich papierwarenfabriek Jero. De banketbakkerij van Maison Kelder in de Junostraat werd destijds speciaal voor die functie gebouwd. De BAM maakt er asfalt en Jachtwerf de Haas zit er al sinds mensenheugenis. Daarnaast zijn er nieuwkomers zoals game ontwikkelaar Paladin Studio’s, de bewoners van kluskavels die hun eigen woon- werkruimte afbouwen en de projectontwikkelaars die woningen en bedrijfsruimtes realiseren in het gebied.

Fase 1 van de documentaire is in première gegaan op het I’m Binckfestival in oktober 2014. Fase 2 ging op 5 oktober 2017 in première en werd meermaals vertoond in Skatepark Sweatshop en in Filmhuis Den Haag. Fase 3 gaat in december 2021 in première tijdens het Roots Filmfestival in Filmhuis Den Haag. De documentaireserie is daarnaast te zien op TV West.

Lees verder over de documentaireserie binckhorst
Binckhorst Fase 3 8