Project 27/53

Viewmaster Project 'A Stage of Luminosity'

Limburg

Viewmaster Project 'A Stage of Luminosity'

A Stage of Luminosity is een reizende kunstproject dat werd vertoond in drie grote steden in Limburg. Het project, waarin een verbinding tussen nieuwe media en glas-in-lood centraal stond, is mede mogelijk gemaakt door BPD Cultuurfonds.

A Stage of Luminosity is een cross-over tussen cultureel erfgoed en nieuwe media en bestaat uit twee 12 meter hoge en 4 meter brede projecties in de openbare ruimte. Kunstenaar Arno Coenen ontwierp de twee videowerken waarin het unieke papieren beeldarchief van het Limburgse glazeniersatelier ‘NV Glasschilderkunst F. Nicolas en zonen, sedert 1940 Max Weiss te Roermond’ tot leven komt.

Het glazeniersatelier maakt de meterslange historische ontwerp- en werktekeningen tussen 1855 en 1969 voor kerkelijke glas-in-lood ramen. De tekeningen zijn door het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) in Maastricht gedigitaliseerd. Arno Coenen heeft een selectie uit het archief getransformeerd tot twee computeranimaties vol sprankelende kleur- en lichtvelden, driedimensionale effecten en caleidoscopische patronen. Het zijn twee verschillende videowerken die elk op een eigen manier ontsproten zijn uit de erfgoedcollectie en nieuw licht werpen op glas-in-lood ramen.

A Stage of Luminosity een eigentijds en eigenzinnig eerbetoon aan het oude ambacht en vakmanschap van de Limburgse glas-in-lood-kunstenaars. Coenen versmelt en vermengt de oude, werk- en ontwerptekeningen met de moderne digitale technieken en verbindt hiermee de 19de en 20ste eeuwse beeldtaal met nieuwe media uit de 21ste eeuw.

Het reizende kunstproject werd vertoond in drie grote steden in Limburg. De eerste vertoning was van 10 mei t/m 9 juni 2019 op het Stationsplein Roermond. Vervolgens, van 19 september t/m 20 oktober 2019, was het Vrijthof te Maastricht de locatie. De derde en laatste tentoonstelling was in Venlo, van 17 september t/m 18 oktober 2020 op het plein voor het Limburgs Museum. A Stage of Luminosity was in alledrie de steden  een maand lang te zien, iedere avond van zonsondergang tot middernacht.

Lees verder over Viewmaster Projects
STAGE OF LUMINOSITY 134 LR