Project 01/53

Beeldentuin Museum Arnhem

Arnhem

Beeldentuin Museum Arnhem

Op vrijdag 13 mei 2022 opende Museum Arnhem officieel haar deuren. De tentoonstellingsoppervlakte is met de nieuwe vleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects uitgebreid met 550 vierkante meter, daarnaast is er een nieuw depot en een gratis toegankelijke beeldentuin. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de geheel vernieuwde beeldentuin.

De tuin is groter, meer open en gratis toegankelijk voor iedereen. De tuin is ontworpen door landschapsarchitecten Karres en Brands.

Bekende werken als The Warrior van Henry Moore, Venustrechter van Rebecca Horn, 12,5% Proof van Marc Quinn en Borstentros van Maria Roosen zijn weer te zien in de beeldentuin. Ook zijn er een aantal beelden uit het depot en een aantal nieuwe sculpturen geplaatst.

De brede trap in de nieuwe vleugel verbindt het museum met de beeldentuin. Zowel de trap als de beeldentuin worden een nieuwe ontmoetingsplek in Arnhem.

De hoogwaardige collectie van Museum Arnhem bevat realistische kunst uit de 20ste eeuw, hedendaagse kunst en sieraden en bedraagt ruim 25.000 objecten. Bekende namen zijn Carel Willink, Pyke Koch, Jan Mankes, Klaas Gubbels en Fiona Tan. Daarnaast zijn ook jonge kunstenaars als Esiri Erheriene-Essi, Iris Kensmil en Zanele Muholi vertegenwoordigd. Museum Arnhem verzamelt en presenteert structureel werk van vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars met diverse (culturele) achtergronden en vraagt daarbij nadrukkelijk aandacht voor andere perspectieven dan het dominante (westerse) perspectief. Deze visie zet het museum na heropening voort in haar verzamelbeleid en met een gevarieerd en gedurfd programma.

Museum Arnhem onderging vanaf 2017 een grondige transformatie. De renovatie en uitbreiding waren nodig om het museum goed te faciliteren voor de toekomst. De nieuwe vleugel levert het museum vier extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes op.

De vleugel is een ware blikvanger: op de gevel prijken 82.000 unieke door Koninklijke Tichelaar met de hand vervaardigde tegels. Het kleurverloop van de gevel - van ijsblauw naar aardse tinten - symboliseert de locatie van het museum op de door een gletsjer ontstane stuwwal.

Meer informatie over de beeldentuin
Arnhem Museumarnhem