Project 22/53

Publicatie over de Papaverhof van Jan Wils

Den Haag

Publicatie over de Papaverhof van Jan Wils

Papaverhof is een hof in de Haagse Bomen- en Bloemenbuurt. De woningen aan deze hof maken deel uit van woningbouwcomplex Daal en Berg, dat in 1921 gebouwd werd naar ontwerp van De Stijl-architect Jan Wils. BPD Cultuurfonds heeft in 2017 de realisatie van een publicatie van Marcel Teunissen over de Papaverhof ondersteund.

De Papaverhof in Den Haag is een van de meest baanbrekende Nederlandse woningbouwprojecten. Het internationaal bekende tuinstadwijkje uit 1921 van Jan Wils vormt een unieke synthese tussen de esthetiek van De Stijl en de kubische baksteenarchitectuur van de Nieuwe Haagse School. In 2017 verscheen de publicatie “De Papaverhof van Jan Wils. 100 jaar Coöperatieve Woningbouwvereniging Tuinstadwijk Daal en Berg” geschreven door Marcel Teunissen, met bijdragen van Hans Janssen.

Daal en Berg bestaat in totaal uit 128 middenklassewoningen die zijn aangelegd in hoefijzervormige ringen rond een verdiept plantsoen van 70 bij 100 meter. De Papaverhof is een Rijksmonument. Het wijkje bestaat uit 68 eengezinswoningen rond een groene hof en 60 portiekwoningen aan twee belendende straten in de Bloemenbuurt. Van de stedenbouwkundige opzet tot en met de bouwkundige details en kunsttoepassingen, nagenoeg alles was destijds vernieuwend.

Coöperatieve Woningbouwvereniging Tuinstadwijk Daal en Berg vierde haar eeuwfeest met de eerste monografie over dit project. De Papaverhof wordt veelzijdig belicht vanuit het perspectief van de stad, de buurt, Jan Wils, De Stijl, de Nieuwe Haagse School, Daal Berg en de bewoners.

Lees verder over De Papaverhof
Papaverhof Jan Wils 1