11 Fountains - Friesland

In 2018 is Leeuwarden –met de provincie Friesland– Culturele Hoofdstad van Europa. In dit jaar wordt in elk van de Friese Elf Steden een fontein (waterkunstwerk) onthuld, als een ontmoetingsplek voor de gemeenschap. De fonteinen vormen tezamen een unieke kunstroute met de ambitie een nieuwe (internationale) culturele trekpleister te worden en de steden op alle fronten te verrijken. BPD Cultuurfonds heeft de realisatie van de 11 fonteinen ondersteund.
  • Publicatiedatum: 7 mei 2018
11 Fountains Leeuwarden. Fountain Love. Jaume Plensa Wietze Landman
Waterkunstwerken

De fonteinen zijn gemaakt door internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen. Zij zijn gekozen onder leiding van curator Anna Tilroe. Zij werd geïnspireerd door het Friese landschap, de vele cultuurschatten en de gemeenschapszin. De plaatselijke bevolking is nauw betrokken bij het ontstaan van de waterkunstwerken. Er werd gezocht naar een match tussen het werk van de kunstenaar en het karakter en de geschiedenis van de betreffende Elfstedenstad. De fonteinen worden monumenten die vertellen over de plek waar ze staan, de geschiedenis van de stad en de (huidige) inwoners.

De kunstenaars zijn: Bolsward - Johan Creten (België) / Dokkum - Birthe Leemeijer (Nederland) / Franeker - Jean-Michel Othoniel (Frankrijk) / Harlingen - Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla (Verenigde Staten, Cuba) / Hindeloopen - Shen Yuan (China) / IJlst - Shinji Ohmaki (Japan) / Leeuwarden - Jaume Plensa (Spanje) / Sloten - Jorge & Lucy Orta (Argentinië & Groot-Brittannië) / Sneek - Stephan Balkenhol (Duitsland) / Stavoren - Mark Dion (Verenigde Staten) / Workum - Cornelia Parker (Groot-Brittannië).