11 Rue Simon-Crubellier - Amsterdam

Op het Stadionplein in Amsterdam Zuid is op zaterdag 10 november 2018 het kunstwerk ‘11 Rue Simon-Crubellier’ van Matthew Darbyshire onthuld. Het werk verbeeldt het interieur van een appartement, waarvan de meubels en gebruiksvoorwerpen in brons en beton zijn gegoten. Het kunstwerk is door BPD Cultuurfonds ondersteund.
  • Publicatiedatum: 10 november 2018
11 Rue Simon Crubellier 1
Appartement op schaal

Matthew Darbyshire heeft op ware grootte een plattegrond gemaakt van één van de appartementen die op het plein uitkijken. Buurtbewoners hebben meegedacht over de inrichting. Ze konden meubels en gebruiksvoorwerpen kiezen uit een digitale catalogus. De meest gekozen objecten hadden een streepje voor bij de inrichting. De meubels en gebruiksvoorwerpen laten goed zien hoe de vormgeving van goederen in de loop van de tijd verandert. De voorwerpen vertellen ook iets over wat mensen waardevol vinden, toen en nu.

11 Rue Simon Crubellier 2
Herinrichting openbare ruimte

De afgelopen jaren heeft het Stadionplein een metamorfose ondergaan met de herinrichting van de openbare ruimte, nieuwe woningen, winkels en horeca. Met de terugkeer van de zaterdagmarkt en een groot buurtfeest is het plein in september 2017 al feestelijk in gebruik genomen. Dit kunstwerk is het sluitstuk van de herinrichting.
Sebastiaan Capel, voorzitter van het dagelijks bestuur in stadsdeel Zuid, heeft samen met de kunstenaar en een aantal betrokken bewoners het kunstwerk onthuld. Daarna heeft de buurt het kunstwerk in gebruik genomen met een housewarming.