Folkert de Jong - Grote Kerk Veere

In de Grote Kerk Veere is tot en met 12 september 2021 de tentoonstelling Ex Voto te zien. Tegenwoordig is de Grote Kerk Veere een experience en cultuurpodium voor muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater. Bezoekers kunnen het hele jaar door de experience bezoeken, maar de Grote Kerk biedt ook een eigenzinnig cultuurprogramma. Kunstenaars worden uitgenodigd om zich te laten inspireren door de eeuwenoude kolos. Het middenschip blijft leeg om te dienen als cultuurpodium voor nationale en internationale artiesten.
  • Publicatiedatum: 10 oktober 2020
Folkert De Jong Kerkmeester 14 Scaled
Folkert de Jong in de Groote Kerk, Veere
Tentoonstelling

Elk jaar mag een Kerkmeester het middenschip van de Grote Kerk Veere naar eigen inzicht invullen. Voor de start van deze nieuwe reis is Folkert de Jong uitgenodigd. Deze kunstenaar met wereldfaam verovert de kunstwereld met zijn surrealistische beeldengroepen. Zijn werk is energiek en kleurrijk, vol zwarte humor en soms macaber.

Een ware armada aan scheepsmodellen neemt het middenschip van de Grote Kerk Veere in beslag. De titel van zijn werk EX VOTO refereert aan de gebedsoffers en smeekbedes die scheepslieden schonken aan kerken om zo een veilige passage af te dwingen. Wat nu precies de koers is van de ex-voto-vloot, of ze komen of gaan, als smeekbede of dank? Dat laat Folkert aan de toeschouwer over.