Nelson Mandela Gedenkteken - Amsterdam

Op 5 september aanstaande onthult burgemeester Femke Halsema en stadsdeelvoorzitter Zuidoost Tanja Jadnanansing het Nelson Mandela Gedenkteken van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohay Modisakeng.
  • Publicatiedatum: 31 augustus 2021
Nelson Mandela Gedenkteken 1
Nelson Mandelapark

De aanleiding van het monument is het hernoemen van het voormalige Bijlmerpark tot het Nelson Mandelapark. Een aantal inwoners van Amsterdam heeft vervolgens de gemeente opgeroepen om een gedenkteken in het park te realiseren om Nelson Mandela te eren. Het Centrum van Beeldende Kunsten in Zuidoost heeft namens de gemeente Amsterdam drie internationale kunstenaars gevraagd om een schetsontwerp te maken. Het ontwerp van Mohay Modisakeng is in samenspraak met bewoners gekozen.

Nelson Mandela Gedenkteken 3
Het ontwerp

Mohay Modisakeng heeft een ontwerp gemaakt dat bestaat uit 7 manshoge gezichten. De portretten zijn samengestelde gezichten van Nelson Mandela en 6 anonieme bewoners uit Amsterdam Zuidoost. Samen vormen de portretten een geheel die symbool staat voor het gedachtengoed van Mandela. De beeldengroep staat op een betonnen platform met een citaat van Mandela: “We are human through the humanity of others.”

Het kunstwerk wordt goed ingebed in de stedenbouwkundige context en gebiedsontwikkeling van Amsterdam Zuidoost. Niet alleen komt het kunstwerk op een zichtbare plek in het Nelson Mandela Park te staan, maar gaat het ook onderdeel uitmaken van een breder gebied dat met woningbouw zal worden verdicht en waarbij een nieuw groengebied wordt gecreëerd op de overkluisde Gaasperdammerweg.

Nelson Mandela Gedenkteken 2
Nelson Mandela Gedenkteken 4
Nelson Mandela Gedenkteken 5
Nelson Mandela Gedenkteken 6
Nelson Mandela Gedenkteken 7
Nelson Mandela Gedenkteken 8