Playground - Beelden in Leiden

Van 25 mei tot 6 augustus is in Leiden de tentoonstelling Playground te zien, de nieuwe editie van de jaarlijkse tentoonstelling Beelden in Leiden. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door BPD Cultuurfonds.
  • Publicatiedatum: 25 mei 2023
Beelden In Leiden 3
Playground

Publieke speeltuinen in de vorm zoals we die nu kennen is rond 1900 bedacht door de Amsterdamse scheepsbouwer Uilke Jans Klaren. Een speeltuin moest voor iedereen zijn, een plek waar je spelenderwijs de wereld kunt ontdekken en een sociale plek waar je andere mensen kunt ontmoeten.

Het curatorenduo Peter van der Es en Adam Nillissen, oprichters van de kunstenaarsbeurs Unfair, brengen binnen dit thema nieuw werk van Bas Oussoren, Susanne Khalil Yusef, Nazif Lopulissa, Eugenie Boon, Vera Gulikers en Stijn ter Braak samen. De kunstenaars worden in hun proces begeleid door de curatoren, het bestuur van stichting Beelden in Leiden en een master, dit jaar is dat kunstenaar Gabriel Lester.

Het principe van de speeltuin, van spelenderwijs tot nieuwe inzichten komen, is voor de deelnemende kunstenaars een centraal uitgangspunt. Zij onderzoeken in hun werk de werkelijkheid, stellen eigen spelregels en vervormen daarmee onze belevingswereld. Ze geven bezoekers de ruimte om nieuwe en andere visies te ontdekken en om elkaar te ontmoeten. Met dit thema zoeken de curatoren naar een manier om bezoekers en passanten te verbinden aan actuele hedendaagse beeldende kunst en de publieke ruimte weer een bron van verwondering en verbinding te laten zijn.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden.