Tentoonstelling Tom Claassen

Op donderdag 9 november is in museum Beelden aan Zee in Scheveningen een tentoonstelling van Tom Claassen geopend. De dieren en mensen die de Nederlandse kunstenaar afbeeldt, zijn veelal te vinden in de openbare ruimte. Met deze tentoonstelling, die door BPD Cultuurfonds ondersteund is, zijn Claassens beelden juist in groepsverband te beleven.
Schreurs Baz Tomclaassen 3C Srgb
Tom Claassen

Het werk van Tom Claassen (1964) spreekt een groot publiek aan, vanwege zijn tot de verbeelding sprekende onderwerpen en uitvoering. De dieren, mensen of objecten die hij afbeeldt, zien er rond of zelfs zacht uit, terwijl ze uitgevoerd zijn in harde materialen. Dat draagt bij aan hun doorgaans humoristische, maar ook vaak vertederende, onbeholpen of zelfs tragische voorkomen. Zijn olifanten langs de snelweg bij Almere, vanwege hun grote formaat moeilijk te missen, zijn hier een bekend voorbeeld van.

De grote, wat onhandig ogende figuren van Claassen zijn op hun plaats in de openbare ruimte. Met de tentoonstelling worden zij juist in grote getalen naar binnen gehaald, waar zij de ruimtes binnen en buiten het museum bevolken als een heuse ‘kudde’.

Net als in de publieke ruimte mogen de beelden door de bezoekers worden aangeraakt. Speciale doelgroep hierbij zijn mensen met een visuele beperking.

Schreurs BAZ Buitenplaats RGB
Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee werd in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten en Lida Scholten-Miltenburg. Het richt zich als enige museum in Nederland exclusief op moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst.

De collectie varieert van portretten tot monumentale, meer dan levensgrote beelden. Leidmotief is van oorsprong het mensbeeld; waarbij kunstenaars zowel de uiterlijke verschijning als de menselijke psyche willen ontrafelen.

De tentoonstelling is tot en met 1 april 2024 te zien.