Fabrikaat
NijmegenFabrikaat #4; flexibel paviljoen
Fabrikaat organiseert placemaking projecten door beeldende kunst en ontwerp. Op locaties die in transitie zijn, organiseren ze programma’s om publiek te verbinden aan hun specifieke omgeving en aan elkaar. Een aantal van deze projecten vond plaats in het Honigcomplex in Nijmegen. BPD Cultuurfonds droeg bij aan een van deze projecten: Fabrikaat # 4; een flexibel paviljoen.
Het Flexibel paviljoen is ontworpen en gerealiseerd door ontwerpcollectief Zeven 6: Rianne de Kruijf, Lisanne Hoekstra, Eveline Mekes en Robbin Schaap en draagt ook wel de naam ‘Unfold’. Het bestaat uit een tweedimensionaal vlak dat is opgebouwd uit verschillende kleinere vlakken die uitgetrokken en uitgeklapt kunnen worden tot driedimensionale ruimtes. Het paviljoen biedt gebruikers de mogelijkheid om de ruimte vorm te geven zoals zij dat op dat moment willen. Het paviljoen past zich aan de gebruiker aan in plaats van andersom. Dit principe van flexibele architectuur wordt door Fabrikaat #4 onderzocht, er worden vragen opgeroepen over het veranderend gebruik van privé en openbare ruimtes en hoe architectuur kan aansluiten bij de veranderende leefwijze en behoefte van mensen.
Kunst in de openbare ruimte – Honig Complex
Het doel van stichting Fabricaat is het organiseren van kunstprojecten met bijbehorende publieksactiviteiten in de openbare ruimte van het Honigcomplex. De voormalige Honigfabriek ligt in Nijmegen-West, dichtbij het centrum en direct aan de rivier de Waal. De geschiedenis van de monumentale fabriekshal is duidelijk zichtbaar. De vele ruimtes hebben elk een eigen functie gehad en hebben elk een specifiek karakter. De omgeving van het Honigcomplex is onderwerp en tentoonstellingsplek tegelijk.
Het eerste project ( Fabrikaat # 1) betrof het vormgeven en bouwen van een tijdelijke verblijfsruimte op het dak van de werkruimte van Fabricaat. Het Kartonnen huis was een onderkomen dat als een parasiet gebruik maakte van de bestaande architecturale eigenschappen van de fabriekshal van het Honigcomplex en was volledig opgebouwd uit afvalmateriaal. Karton, koffiepadstansvellen en eierdozen vonden een nieuwe toepassing als bouwsteen, isolatiemateriaal en cement. Ontwerper Jeroen Bomers heeft met het Kartonnen huis niet alleen een nieuwe waarde gegeven aan afvalmateriaal; ook heeft hij een nieuwe invulling gegeven aan een plek die voorheen als opslag werd benut. De semi-openbare ruimte werd hierdoor opnieuw ingevuld en gedefinieerd. Fabrikaat gebruikte deze ruimte om haar platformfunctie uit te dragen door middel van publieks- en educatieve programma's.