Project 42/53

Feest in Oost en West!

Garmerwolde

Feest in Oost en West!

Met de tentoonstelling ‘Feest! in Oost en West’ is het herbestemde, kerkelijk complex van Garmerwolde geopend. Eeuwenoude kunst in kerkgebouw en gewelven ontmoet nieuwe architectuur en nieuw design. Het publiek wordt meegenomen op een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de verbeelding; langs tradities en verhalen, op weg naar verbinding en wederzijds begrip.

Na jaren van planvorming, ontwerpen en uitdenken, maanden van bouwen, passen en meten, 3D-scans, een scheepswerf aan metaal, en een keur aan technische hoogstandjes in innovatief design is het zover. In de toren van het verbouwde complex is een Escher-achtige trap gerealiseerd, een ontwerp van architect Marnix van der Scheer (MX13). De bezoeker maakt een ontdekkingsreis langs de tentoonstelling ‘Feest! In Oost en West’, vormgegeven door Studio 212 Fahrenheit. Van de toren is een verticale museumvleugel gemaakt. De expositie maakt deel uit van het landelijke museale project Feest! Weet wat je viert’ onder regie van Museum Catharijneconvent. In de tentoonstelling staat het immateriële erfgoed van religieuze feesten centraal. Op elf locaties zijn tentoonstellingen over de tradities en gewoontes rondom feestdagen te bezoeken.

Het project Feest! In Oost en West / De Schoolkerk van de Stichting Oude Groninger Kerken heeft in mei 2021 de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards ontvangen. Deze EU-prijs voor cultureel erfgoed, gefinancierd door Creative Europe werd toegekend door de Europese Commissie en Europa Nostra.

Website Schoolkerk Garmerwolde
DSC0332