Project 07/57

Museum Het Schip

Amsterdam

Museum Het Schip - diverse projecten

In de loop der jaren heeft BPD Cultuurfonds verschillende projecten van Museum Het Schip ondersteund. Een selectie van deze projecten vindt u hieronder.

Website Museum Het Schip

Bruno Taut: De Fantasie Voorbij

In Amsterdamse School Museum ’t Schip is tot en met 29 augustus 2021 de tentoonstelling ‘Bruno Taut: De fantasie voorbij’ te zien. In de inspirerende tentoonstelling en bijbehorend themaprogramma maakt de bezoeker kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar Bruno Taut.

In Nederland is Taut (1880-1938) bekend door de kleurrijke Regenboogbuurt in Almere, een hommage aan de grote Duitse architect en stedenbouwkundige die aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk was voor soortgelijke baanbrekende arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg. De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag en wereldwijd nog zichtbaar. Vier wijken die Taut ontwierp zijn nu UNESCO Werelderfgoed. In de tentoonstelling zijn er met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s en bouwtekeningen, beroemde inventieve gebouwen en wijken te zien, evenals vele interieurs en gebruiksvoorwerpen. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef.

Campagnebeeld Bruno Taut De Fantasie Voorbij Met Sponsoren Johan Wiericx

Inrichting en uitbreiding Museum Het Schip

In 2001 opende Museum Het Schip, hét museum voor de Amsterdamse School, zijn deuren in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Dertien jaar later was Het Schip uitgegroeid tot een volwaardig museum waar jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers komen. Dankzij Museum Het Schip staat de Amsterdamse School als toeristische trekpleister op de kaart en is genomineerd als Unesco-werelderfgoed. Bij het museum ontstond een grote behoefte aan meer ruimte om het ‘gesamtkunstwerk’ dat de Amsterdamse School is, beter onder de aandacht te kunnen brengen.

Om dit te realiseren is schoolgebouw De Catamaran in Het Schip door de gemeente Amsterdam om niet beschikbaar gesteld aan woningcorporatie Eigen Haard. Eigen Haard is verantwoordelijk voor de restauratie van het complex en de ombouw tot museum. Met de uitbreiding kreeg Museum Het Schip de beschikking over 1200 m2 in het schoolgebouw De Catamaran. Het museum bestaat hiermee uit een begane grond etage en twee verdiepingen en kan ingericht worden met vaste en wisselende tentoonstellingen.   

Uitbreiding Museum Het Schip

Van krot tot woningwet

Museum Het Schip is gevestigd in het wereldberoemde gebouw ‘Het Schip’ van architect Michel de Klerk uit 1919 in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt. Het Schip is gebouwd voor woningbouwvereniging Eigen Haard. De bouw van sociale woningen was een gevolg van de Woningwet die in 1901 is aangenomen. Nederland is het eerste land dat een dergelijke wet heeft aangenomen en waar de overheid verantwoordelijk werd voor betere huisvesting en dus gezonde woonomstandigheden.

Museum het Schip wil laten zien dat dankzij de Woningwet, bevlogen architecten, politici en stedenbouwers prachtige woningen voor arbeiders tot stand zijn gekomen. Voor de huidige bezoekers van het museum, en met name de jongeren, is niet altijd goed te zien hoe bijzonder de woningen zijn. Daarom heeft het museum een krotwoning van vóór de Woningwet nagebouwd. De Krotwoning is een levensgrote kijkdoos in een container, buiten het museum. De bezoeker kan hier  kennis kunnen nemen van het leven in een krotwoning die op werkelijke grootte (16 vierkante meter). Met deze ‘stijlkamer’ geeft het Museum meer inzicht geven aan de jeugd over een stuk geschiedenis dat vooraf is gegaan aan de voor hun vanzelfsprekende luxe waar zij zelf nu in leven.

Krotwoning Museum Het Schip