Project 20/53

Taturo Atzu: The Garden Which is the Nearest to God

Oude Kerk Amsterdam

Taturo Atzu: The Garden Which is the Nearest to God

Van 27 juni 2015 tot 6 september 2015 transformeerde de Japanse kunstenaar Taturo Atzu het dak van de Oude Kerk in Amsterdam in “The Garden Which is the Nearest to God”. BPD Cultuurfonds heeft dit project mede mogelijk gemaakt.

De Japanse kunstenaar Taturo Atzu (voorheen Tatzu Nishi) staat bekend om zijn spectaculaire maar bovenal vervreemdende projecten. In opdracht van de Oude Kerk realiseerde hij “The Garden Which is the Nearest to God, een zomers panoramaterras op het dak van de kerk. Zo transformeert hij een locatie die normaal voorbehouden is aan de vogels tot een nieuw architecturaal domein. Het helderwitte plateau geeft bezoekers de kans Amsterdam en de Oude Kerk vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken. Taturo Atzu’s tijdelijke plateau is van buiten af toegankelijk via een steigerconstructie.

De Oude Kerk draagt van oudsher de bijnaam ‘huyskamer van Amsterdam’. Taturo Atzu heeft deze bijnaam letterlijk verwerkt door de creatie van een woonkamer op het dak van de kerk. Na de klim omhoog staan bezoekers oog in oog met de engelvormige windvaan. Even verderop kunnen zij plaatsnemen in een zitkuil, met hun neus bovenop de klok. Het is een ervaring die vraagtekens plaatst bij de actuele betekenis van het monument en die het spanningsveld blootlegt tussen publieke en private ruimte.

Foto's: Wim Hanenberg

Lees verder over Taturo Atzu
Taturo Atzu. Foto Wim Hanenberg. 1