Van Gogh Village Museum - Nuenen

Hare Majesteit Koningin Máxima opent op 16 mei het vernieuwde Van Gogh Village Museum in Nuenen. Die dag wordt de feestelijke opening gevierd van het museum waarin het leven en werk van Vincent van Gogh in zijn Nuenense periode centraal staat. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het Van Gogh Village Museum.
  • Publicatiedatum: 15 mei 2023
Van Gogh Village Museum
Becoming Vincent

2023 is het jaar dat Vincent Van Gogh (1853) zich 140 jaar geleden vestigde in Nuenen. Vincent van Gogh woonde en werkte in Nuenen van december 1883 tot november 1885. Het was een van de belangrijkste en meeste productieve periodes in zijn leven.

De vernieuwde vaste tentoonstelling in het Van Gogh Village Museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van Vincent van Gogh in Nuenen, van zijn studies en schetsen, tot zijn meesterwerk De aardappeleters. Vincents leven wordt belicht aan de hand van zijn familie, vrienden en modellen.

Het verhaal van zijn artistieke ontwikkeling en zijn studie naar kleur en licht brengt bezoekers dichter bij Vincents meesterschap. Het Lichtlab richt zich met een combinatie van technologie, kunst en creativiteit op jongere generaties. Ze ontdekken de eigenzinnige, onderzoekende houding van de schilder en zijn doorzettingsvermogen en kunnen in het Lichtlab zelf de effecten van kleur en licht ontdekken.

Van Gogh Village Museum (1)
Ontwerp en architectuur

Voor de inrichting van het Van Gogh Village Museum zijn bekende partijen uit de museumwereld aangetrokken. Tinker Imagineers ontwierp de tentoonstellingen en Bruns uit Bergeijk produceerde de expositiematerialen.

De nieuwbouw van het museum is ontworpen door diederendirrix uit Eindhoven. Dit gerenommeerde architectenbureau heeft een hedendaagse langskap-boerderij ontworpen als verwijzing naar een boerderij die hier in de tijd van Vincent eeuw heeft gestaan.

In het interieur is regionaal populierenhout verwerkt. Designbureau Van Eijk & Van der Lubbe heeft de centrale ontvangstruimte ontworpen.