De Wereld van Windmolens - Zaanstad

Het nieuwe Molenmuseum in Zaanstad is geopend. In het museum staat drie eeuwen geschiedenis van de industriemolens uit de Zaanstreek centraal.
  • Publicatiedatum: 25 september 2020

Molenmuseum

In het nieuwe Molenmuseum maken bezoekers kennis met het overkoepelende verhaal van de industriemolens, waar niet alleen de handel, cultuur en rijkdom aan bod komen, maar ook de armoede en de sociale ontwikkeling.

De realisatie van het nieuwe Molenmuseum past binnen een (brede) gebiedsontwikkeling van de Zaanse Schans. In de strategie voor de toekomst staan kwaliteit en het erfgoedverhaal centraal, wordt de economische positie van het gebied versterkt, en blijft de Zaanse Schans en omgeving leefbaar en bereikbaar voor zowel bezoekers, bewoners als gebruikers.

Zaanse Schans Het Nieuwe Molenmuseum High Res 12 600X400
Wereld Van Windmolens Zaanstad
Zaanse industriemolens

Het succes van Nederland in de 17e eeuw is voor een belangrijk deel te danken aan de Zaanse industriemolens. In het jaar 1594 werd hier de houtzaagmolen uitgevonden.

Snel daarna volgden meer uitvindingen en innovaties. Hierdoor konden grondstoffen uit de hele wereld in de Zaanstreek worden bewerkt en verder verhandeld via Amsterdam.

Eeuwen lang maalden de molens langs de oevers van de Zaan. Meer dan 1.100 molens hebben hier gestaan.

In 1925 waren ze bijna allemaal verdwenen. Er staan nu nog vijftien molens en drie kleine speelmolens in de Zaanstreek.