Fort van Hoofddorp

Fort van Hoofddorp is officieel geopend. Het fort is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) en ligt midden in de stad Hoofddorp. Met de restauratie en herbestemming van het fort is een belangrijke recreatieve functie toegevoegd aan de gemeente Haarlemmermeer.
  • Publicatiedatum: 25 september 2020

Stelling van Amsterdam - UNESCO

Het Fort van Hoofddorp is één van de twee forten van de Stelling met twee verdiepingen. Het fortgebouw bood plaats aan circa 200 manschappen.

In de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog fungeerde het twee jaar als interneringskamp voor politieke delinquenten. Daarna is het nog een tijd als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht.

De Stelling van Amsterdam is wereldwijd een unieke verdedigingsbouw waarbij (militaire) bouwkunst, landschap en water integraal zijn ingezet.

Volgens UNESCO is de linie een buitengewoon voorbeeld van een uitgebreid samenhangend verdedigingssysteem uit het einde van de 19e eeuw. De manier waarop de Nederlandse waterbouwkunde destijds werd gebruikt voor de verdediging van het land is uitzonderlijk.

Fort Van Hoofddorp 1

Herbestemming

Tien jaar geleden starten de initiatiefnemers Femme Hamer en architect Serge Schoemaker met de planvorming. Met de herbestemming van het Fort bij Hoofddorp wordt het fort voor het publiek toegankelijk gemaakt en behouden voor toekomstige generaties. De herbestemming van het fort biedt kans om de culturele, sociale en recreatieve potentie van deze prominente locatie in Hoofddorp te benutten en tegelijkertijd de bekendheid van het Fort te vergroten.

Fort van Hoofddorp heeft in 2021 de NRP Gulden Feniks 2021 gewonnen in de categorie 'transformatie'. 

Website Fort van Hoofddorp