Kröller-Müller Museum - Jardin d'émail

De wereldberoemde Jardin d’émail (1974) van Jean Dubuffet is na een omvangrijke en duurzame restauratie vanaf 1 juli weer te bezichtigen in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.
  • Publicatiedatum: 1 juli 2020

Monumentaal kunstwerk

Jardin d’émail is een van de weinige kunstwerken die je mag aan raken en waar je op mag lopen. Een werk dat niet alleen van buitenaf bekeken kan worden, maar dat door bezoekers betreden moet worden om echt te ervaren.

De sfeer van dit monumentale beeld is karakteristiek voor het oeuvre van Dubuffet. Uit al zijn werken spreekt zijn fascinatie voor het ongewone, het spontane, het onderbewuste en het chaotische. Hij noemt deze door hem bewonderde uitingen ‘art brut’.

De ommuurde kunstmatige ‘tuin’ met een omvang van circa 800 x 2000 x 3000 cm, is speciaal voor de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ontworpen. 

Honderdduizenden mensen hebben het kunstwerk in de afgelopen decennia bezocht. Het werk heeft hierdoor, en door weersinvloeden, zwaar te lijden gehad. Na grondig onderzoek is in 2016 besloten tot een omvangrijke en duurzame restauratie. De restauratie is in mei 2020 succesvol afgerond.

De betonstructuur is hersteld en extra verstevigd. Het vernieuwde afwateringssysteem beschermt het werk tegen waterschade. De oorspronkelijke structuur van het oppervlak is met originele technieken, maar met betere materialen en duurzame verf hersteld.

Het schilderachtige karakter van de zwarte belijning is hersteld, waarbij de intentie van de kunstenaar voorop stond. De komende vijftig jaar kan iedereen weer volop genieten van dit unieke kunstwerk.

Website Kröller-Müller Museum
Jardin Demail 2