Rivier Boot Stad - Dordrecht

Op 17 september 2002 voer in Dordrecht een zwartgeblakerde tjalk uit. In een grootschalig evenement zette het schip van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson koers van het Dordrechts Museum naar het binnenplein van museum Hof van Nederland. Met dit evenement werd een nieuw stedelijk verhaal geschreven. BPD Cultuurfonds droeg bij aan de totstandkoming van dit project.
  • Publicatiedatum: 17 september 2022
Dordrecht Rivierbootstad Kunstenaar
Kunstopdracht

Begin 2019 vroeg het Dordrechts Museum drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier in Dordrecht een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Thomson, hij liet inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water.

Het verhaal gaat dat Dordrecht is ontstaan aan een plek tussen de rivieren Merwede en Dubbel: de Thuredrith. Een doorgang die zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze indrukwekkende mythe geeft te denken over hoe, door de eeuwen heen, het slepen van schepen een ruimte creëerde waar de stad kon groeien. Het kunstproject is geïnspireerd door dit verhaal.

Thomson greep een conventionele kunstopdracht aan voor een langlopend en gelaagd project dat begon met de bouw van een replica van een vijftien meter lange tjalk naar historisch voorbeeld in een Dordtse scheepswerf. De tjalk is een symbool van de geschiedenis van Dordrecht.

Dordrecht Rivierbootstad Campagnebeeld
Kunst in de openbare ruimte

Het schip is tijdens een eendaagse processie met menskracht door de straten van het historische stadscentrum van Dordrecht gesleept. De smalle straten maakten het onmogelijk voor de boot om de reis aan een stuk te voltooien: hoe verder de boot gesleept werd, hoe meer hij uit elkaar viel.

Rivier, boot, stad is vanwege de dramatische teloorgang van het met noeste arbeid tot stand gekomen schip, een reflectie op de vergankelijkheid. Tegelijkertijd is het een viering van wat mogelijk is door middel van collectieve inspanning.

De brokstukken van het schip zullen als een serie bronzen en stenen sculpturen teruggebracht worden in de stedelijke ruimte.