Ruimtekoers Festival - Arnhem

Op woensdag 3 juli is de vierde editie van het Ruimtekoers festival van start gegaan en vindt dit jaar tot en met 7 juli plaats in Malburgen, Arnhem. Het project vervult in de behoefte om de wijk Malburgen te ‘her-activeren’ middels hedendaagse- en beeldende kunst-, sociaalartistieke- en verdiepende projecten en programma’s, waarmee ontmoetingen gerealiseerd worden in de openbare ruimte. BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van twee kunstwerken.
  • Publicatiedatum: 2 juli 2019
Ruimtekoers Festival Arnhem1
Ruimtekoers Festival

Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel onderzoek verpakt in een toegankelijk en multidisciplinair kunst- en cultuurfestival dat in de openbare ruimte van de stad sector-overschrijdende verbindingen aangaat waarmee stedelijke thema’s op een laagdrempelige manier bij een breed publiek worden gebracht. Met makers, bewoners, publiek en ondernemers worden nieuwe ideeën, dromen en richtingen verkend voor de openbare ruimte in de stad– dé plek waar ontmoetingen ontstaan en waar verbindingen worden gelegd tussen mensen met diverse achtergronden.

Ruimtekoers Festival Arnhem2
Editie 2019

De vierde editie van Ruimtekoers Festival vindt voor het eerst plaats in de buitenruimte van de stad. Twee locaties aan de voet van de iconische John Frostbrug, in de ‘oer-Arnhemse wijk’  Malburgen, worden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. Ruimtekoers plaatst twee kunstwerken in de middenberm van de Nijmeegseweg: The Next Bridge van Yasser Ballemans en Woordenfeest van Erik Stehmann en Dana Dijkgraaf (in samenwerking met Museum Arnhem en Ontwerp Platform Arnhem). De verwachting is dat er met het project een impact gemaakt kan worden voor de specifieke plek, de wijk en de stad. In overleg met gemeente Arnhem blijven de kunstinstallaties staan tot en met september 2019 op de middenberm van de Nijmeegseweg. In overleg met leading partner Rozet en Museum Arnhem wordt gekeken of de werken daarna kunnen worden verplaatst naar de locaties van het festival in 2020; de wijken Kronenburg en Vredenburg in Arnhem Zuid.

Onder andere zijn de volgende partijen betrokken: CASA; betrokken bij het verdiepingsprogramma van debatten en workshops. Rozet Arnhem: betrokken bij al het programma in samenwerking met de wijken. Museum Arnhem: betrokken bij de selectie/begeleiding van beeldend kunstenaars en ontwerpers voor de locatie middenberm.