Waterstad Rotterdam

Op zaterdag 13 mei 2023 opent Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi, een zeven meter hoog drijvend paviljoen en een aantal kleinere pontons in de vijvers van Het Nieuwe Instituut. Het is een primeur: het is de allereerste keer dat het prijswinnende ontwerp van de Nigeriaans-Nederlandse architect Kunlé Adeyemi in ons land te zien is. BPD Cultuurfonds ondersteunt Waterstad Rotterdam, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de visievorming voor leven en ontwerpen op en met het stijgende water.
  • Publicatiedatum: 12 mei 2023
HNI4 Credits NLÉ
Kunlé Adeyemi

Kunlé Adeyemi (Nigeria, 1976) is architect, ontwerper, onderzoeker en woont en werkt met zijn bureau NLÉ in Nederland. Hij doet al meer dan tien jaar onderzoek naar de effecten van snelle verstedelijking in combinatie met een stijgend waterpeil in Afrikaanse steden. 

Het stijgen van de zeespiegel vormt een acute bedreiging voor het leven in waterrijke gebieden, kuststroken en steden, van Rotterdam tot Lagos, de Filipijnen en Bonaire. Het is voor architecten, ontwerpers en kunstenaars overal ter wereld aanleiding om deze urgentie om te zetten in innovaties.

Adeyemi heeft een drijvend bouwsysteem ontwikkeld dat als prototype eerder te zien was in Lagos en dat op de Biënnale van Venetië in 2016 de Zilveren Leeuw won.

HNI11 Credits NLÉ
Tentoonstelling

De blikvanger in de vijver van het Nieuwe Instituut wordt het zeven meter hoge hoofdpaviljoen MFS IIR, dat met een brug toegankelijk is vanuit Gallery 0. Daarnaast is een installatie van landschapsarchitect en kunstenaar Thijs de Zeeuw te zien. Shertise Solano maakte speciaal voor de gelegenheid een kunstwerk over onze relatie met water. Zowel het hoofdpaviljoen als de pontons worden beschilderd door het Rotterdamse grafische kunstenaarsduo Opperclaes.

Water fascineert architecten al eeuwen als bouwlocatie of inspiratiebron. In Het Nieuwe Instituut zijn tijdens de tentoonstelling ook voorbeelden van bouwen op het water te zien uit de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw, van een drijvende fietsenstalling in Amsterdam tot complete stadsuitbreidingen.

‘Waterstad Rotterdam. By Kunlé Adeyemi’ is bij het Nieuwe Instituut te bezoeken van 14 mei tot en met 22 oktober 2023. Er worden gedurende de looptijd diverse activiteiten georganiseerd, onder meer in samenwerking met Rotterdam Architectuurmaand.