Archeologisch museum De Waterwolf - Etersheim

Tussen Hoorn en Edam ligt de Etersheimer Braakpolder. Dit kleine stukje Noord-Holland toont je hoe het landschap gevormd is door wind en water en hoe de bewoners er voor zorgden dat ze droge voeten hielden. Je vindt er molens, gemalen en ook het laagste punt van Noord-Holland, gelegen op 6,60 meter beneden N.A.P. Minimuseum De Waterwolf is in (verdronken dorp) Etersheim geopend.
  • Publicatiedatum: 17 juni 2021
Etersheim Minimuseum 1
Archeologische vondsten

Door de eeuwen heen hebben de Noord-Hollanders gevochten met de zee. Het was vaak een strijd op leven en dood. Bij elke dijkdoorbraak kwamen er mensen om en ging er kostbaar land verloren. Zelfs het oude dorp Etersheim verdween uiteindelijk in de golven. Maar de bewoners legden telkens weer nieuwe, betere dijken aan. Zo wisten ze uiteindelijk de waterwolf te bedwingen.

In het minimuseum kom je allerlei archeologische vondsten tegen, van alledaagse dingen als een schoen, een kruik en bouwmaterialen tot bijzondere objecten als munten. Je kunt er ook zelf ‘de bodem ingaan’, tot zo’n 1000 jaar terug in de tijd. In het museum kom je ook meer te weten over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust werd opgedoken.