IABR 2018 + 2020 The Missing Link - Rotterdam

Op 1 juni 2018 opent de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) haar achtste editie: het tweeluik IABR–2018+2020–THE MISSING LINK dat zich afspeelt in zowel Rotterdam als Brussel. BPD Cultuurfonds heeft de IABR 2018 ondersteund.
  • Publicatiedatum: 1 juni 2018
IABR 2018. Levar Matroos 1
Sustainable Development Goals

De Nederlandse Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en de Belgische architect Joachim Declerck zijn de curatoren van de komende twee edities van de IABR, die geheel in het teken staan van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en van het klimaatverdrag van Parijs.

Samen met de curatoren en hun teams werkt de IABR zo opnieuw aan de duurzame toekomst van de stad, in één doorlopend proces van ontwerpend onderzoek en activiteiten, nadrukkelijk gemarkeerd door een werkbiënnale in 2018 en een op resultaat gerichte biënnale in 2020.

IABR–2018+2020–THE MISSING LINK richt zich, vanuit het ontwerp, op de vraag hoe de noodzakelijke opschaling en versnelling van de transitie naar een weerbare toekomst beter gerealiseerd kan worden. Om concreet met die grote opgave aan de slag te kunnen, ligt de focus eerst op de Delta van de Lage Landen, waar ontwerpend onderzoek plaatsvindt en IABR–Ateliers, de samenwerkingsverbanden tussen de IABR en verschillende provincies en gemeenten in Nederland en België, zijn opgestart. Wat en hoe kan ontwerpkracht bijdragen aan onze toekomst in de delta en aan de delta van de toekomst?

IABR 2018. Levar Matroos 2
Tentoonstelling

De hoofdtentoonstelling in Rotterdam is tot en met 8 juli 2018 te zien in het HAKA-gebouw, een rijksmonument in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H). Aan de hand van zes onderwerpen wordt de bezoeker meegenomen in de zoektocht naar The Missing Link en wordt samen een nieuwe praktijk ontwikkeld: Hernieuwbaar Energielandschap, (Re)Productieve Stad, Zorgzame Leefomgeving, Gezonde Landbouw, Een Nieuw Mobiliteitssysteem en Ruimte voor Biodiversiteit en Water. 

Deze zes thema’s komen ook terug in het randprogramma, in werksessies, lezingen en debat. Wat houdt ons nog tegen als het gaat om een succesvolle transitie naar een weerbare toekomst? Hoe slaan we de brug tussen plannen en projecten, en tussen projecten en plannen? The Missing Link is een tentoonstelling op zoek naar de essentiële, nog ontbrekende schakel die ons in staat moet stellen de noodzakelijke omslag aansprekend en overtuigend vorm te geven, zó dat er ook daadwerkelijk en met voldoende snelheid verandering op gang komt.

De 8e editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, IABR–2018+2020–THE MISSING LINK, is open vanaf vrijdag 1 juni tot en met 8 juli 2018, en speelt zich af in het HAKA-gebouw en het omliggend M4H-gebied.

Foto's: Levar Matroos