Vogelobservatorium Haringvliet

Vlakbij de Haringvlietdam realiseert Vogelbescherming een heel bijzondere natuurbeleefplek. Een uniek vogelobservatorium in natuurgebied Scheelhoek in de vorm van een reuzenei. BPD Cultuurfonds heeft het project ondersteund.
  • Publicatiedatum: 15 april 2019
Vogelobservatorium Haringvliet1
Houten reuzenei

Het vogelobservatorium is een bijzondere plek waar bezoekers de natuur in het Haringvliet van dichtbij en op een andere manier kunnen beleven. Het ontwerp van RO&AD en RAU Architecten is uniek in de wereld: een houten reuzenei. Het ontwerp is gebaseerd op het ei van een stern, een vogel uit Afrika die elk jaar broedt in Stellendam. Het observatorium is alleen toegankelijk via een tunnel.

Het ei wordt volledig ecologisch gebouwd en de toegangsweg, de tunnel en het ei zullen tal van natuurverrassingen bieden. Met het ei wil de Vogelbescherming graag de bezoekers verwonderen. "Als mensen van de natuur gaan houden, is de kans ook groter dat ze willen meehelpen beschermen.''

Vogelobservatorium Haringvliet2
Ambitieus natuurherstelplan

De ontwikkeling van het vogelobservatorium is een activiteit van het Droomfondsproject Haringvliet. In het Droomfondsproject werken zes natuurorganisaties samen aan een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls voor het Haringvliet.

Deze organisaties zijn: ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds – met steun van de Nationale Postcodeloterij. Dit doen zij in aanloop naar het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen waarmee er weer een verbinding komt tussen zee en rivier.

Met dit project wordt met groot respect voor de natuur ook ruimte gecreëerd voor de mens en cultuur. BPD Cultuurfonds levert een bijdrage aan de realisatie van een icoon van de bredere gebiedsontwikkeling Haringvliet. De opening van het project is op 17 april 2019, bij de start van het broedseizoen.