De Trechter

Kunstenaar Reinier Bosch creëerde ‘De Trechter’, een kunstwerk dat design, technologie en duurzaamheid combineert én energie opwekt. De Trechter is nu te zien in het centrum van Den Bosch.

Zonnecel

Reinier Bosch ontwikkelde samen met SPARK Campus een nieuwe zonnecel in diverse kleuren en designs. Met dit idee won hij een Dutch Design Award. Nu heeft Bosch deze innovatie toegepast in een kunstwerk. Bosch: “De combinatie van schoonheid en duurzaamheid heeft grote gevolgen voor de stad, zolang we maar combineren in plaats van te kiezen voor alleen techniek of alleen design. Je moet breder kijken, precies zoals Bosch in zijn tijd deed”.

Zonnecel
De Trechter

Inspiratie

De omgekeerde trechter is een veelgebruikte symbool in het werk van schilder Jheronimus Bosch (1450-1516). In het jubileumjaar 2016 stond de stad ’s- Hertogenbosch geheel in het teken van de schilder. Het werk sluit aan op de wens van de gemeente Den Bosch om Jheronimus Bosch ook na 2016 levend te houden. Het werk van Bosch heeft veel kunstenaars over de hele wereld geïnspireerd, waaronder de Nederlander Reinier Bosch. Door de typische trechter te tonen, benadrukt Reinier Bosch het handschrift van Jheronimus Bosch en gebruikt hij eenzelfde abstracte lijn ter visualisatie. De innovatieve stijl en de mix van realiteit en fantasie laten zien dat de door Jheronimus Bosch gebruikte thema's nog altijd actueel zijn.

Jheronimus Bosch

Meer informatie

Coördinaten / locatie kunstwerk De Trechter: 51 ° 41'45.0 "N 5 ° 17'48.3" E, 51.695828, 5.296738

Reinier Bosch