Kunst in het stationsgebied, Utrecht

Ontwerpstudio PolyLester – van internationaal gerenommeerde kunstenaars Gabriel Lester en Martine Vledder – heeft een groot kunstwerk met de titel ‘De Aura Utrecht’ op de trappen van het forum bij het Jaarbeursplein gebouwd.

Bij de trappen op het Jaarbeursplein hangen drie cilinders van gekleurde PVC lamellen die als ontmoetings- of verblijfsgebieden gebruikt kunnen worden. Het publiek kan zich hierdoor op een bijzondere manier onttrekken aan de hectiek van de vervoersknoop in Utrecht. De cilinders zijn oases van kleur en licht, die een nieuw perspectief op de wereld bieden. Tegelijkertijd kan het publiek door de pvc-lamellen lopen waardoor het werk de publieke ruimte in het stationsgebied activeert.

1,5 kilometer pvc-strips en 16 ton staal

Overdag kleurt de zon de lamellen als een hedendaagse versie van een glas-in-lood venster. ’s Avonds is het kunstwerk ook verlicht en vormt het een helder accent en oriëntatiepunt in het stationsgebied. De kolommen variëren van 7 tot 10 meter hoogte. Er is zo'n 1,5 km aan pvc strips en 16 ton staal verwerkt in het kunstwerk.

Bijdrage BPd Cultuurfonds

BPD Cultuurfonds heeft een bijdrage geleverd aan de realisatie van het werk, dat deel uitmaakt van de manifestatie ‘Public Works’. Met deze manifestatie wordt de transitie van het stationsgebied belicht en worden nieuwe manieren van presenteren van kunst in de openbare ruimte onderzocht.

Meer informatie is te vinden op de website van PolyLester